SKELENJE ZOB

Sladoled, osvežilni napitki z ledom in skelenje zob! Kako vam lahko pomagamo pri tem, da skelenja zob ne boste nikoli več občutili?

KOGA PRIZADENE SKELENJE ZOB?

V vsakdanji praksi ni redek stavek: »Tako me skelijo zobje, da si jih ne morem umiti!«

Drži, mnogim pacientom skelenje zob povzroča neprijetnosti, vpliva na kakovost njihovega življenja, tako pri vsakodnevnih aktivnostih, kot so prehranjevanje, domača ustna higieni, kot tudi na čustvenem področju (npr. estetski vidik) in povzroča psihično nelagodje zaradi skrbi za ustno zdravje.

Težave s skelenjem pogosteje od moških omenja ženska populacija; predvsem zaradi prizadevanj za ohranjanje popolnega videza. Ženske pogosteje vzdržujejo pretirano ustno higieno, uporabljajo bolj abrazivne in belilne zobne paste.

V splošnem je vzrok tudi uživanje več kisle hrane in pijače, kot je kava, sadni sokovi, solatni prelivi, energijski napitki, beljakovinski napitki.

KAJ OBČUTIMO, KO SKELIJO ZOBJE?

Občutek skelenja opišemo s kratko ostro bolečino kot odziv na različne dražljaje iz okolja, ko je hladna pijača ali sladoled, nemalokrat pa tudi dotik z nohtom, zobotrebcem ali medzobno ščetko. Lahko se pojavlja lokalno na posameznem zobu ali pa bolj razširjeno in različno intenziteto.

ZAKAJ SKELIJO ZOBJE?

Zobje skelijo zaradi:

  • izgube sklenine, kar se kaže kot erozija na zobeh, podobno, kot bi voda spodjedla hrib,
  • okrušenja sklenine zaradi škrtanja, stiskanja in starostnih sprememb,
  • odmikov dlesni stran od zobnih kron, kjer so izpostavljeni zobni vratovi oz. korenin, kar je posledica parodontalne bolezni, mehanske poškodbe dlesni, neustrezne ortodontske obravnave, ob protetičnih nadomestkih, piercing, agresivnem ščetkanju,
  • nekaterih genetskih in razvojnih nepravilnosti, MIH (molarno-incizivna hipomineralizacija / hipoplazija) ali demineralizacija, ki je vidna kot beli madež ter fluoroza,
  • sodobnega načina življenja, kjer prevladujejo stres, slabe življenjske navade in zanemarjanje ustne higiene.

KAJ LAHKO STORIMO?

Velikokrat se zgodi, da je ravno ustni higienik tisti, ki prepozna pacientovo težavo s skelenjem in preobčutljivostjo zob.

Le s pravilno diagnostiko, raziskovanjem, kliničnim pregledom ter uporabo primernih terapevtskih postopkov in pripravo terapevtskega načrta, lahko pacientu omogočimo učinkovito reševanje težav s skelenjem.

Cilj sodobnega zdravljenja ni samo lajšanje simptomov, temveč odprava preobčutljivosti in tudi remineralizacija trdih zobnih tkiv z biomimetičnimi snovmi, ki pripomorejo k obnovi izvornih struktur teh tkiv na mikroskopski ravni.

KAKO TO DOSEŽEMO?

Na tržišču obstajajo številni produkti, ki jih lahko razdelimo glede na mehanizem delovanja in na način uporabe – domača uporaba in profesionalna uporaba.

Idealno remineralizacijsko sredstvo deluje:

  • postopno, v sinergiji s slino in drugimi učinkovitimi sestavinami,
  • je vedno učinkovito, tudi v kislem okolju,
  • ne povečujejo nastanka zobnega kamna in je nevtralno,
  • ne poslabšujejo bolezenskih stanj, kot je na primer »Sindrom suhih ust«.
 

Pomembno je vedeti, ko so enkrat poškodovana trda zobna tkiva, nimajo sposobnosti auto-regeneracije!

KAKO VAM LAHKO POMAGAMO?

Naročite se na pregled v naši sodobno opremljeni ordinaciji v Ljubljani. Izvedeli boste več o svojem ustnem zdravju in prejeli odgovore na številna druga vprašanja ter poskrbeli za svoj lep nasmeh!